Bardzo wiele osób stara się doceniać dobre jedzenie. Próbujemy szukać doskonałych restauracji oraz próbować różnych smaków, które pochodzą z całego świata. Dlatego też coraz większym powodzeniem cieszy się bardzo dobra restauracja sushi. Przekąski tego rodzaju są wybierane przez bardzo dużą ilość osób , dlatego restauracje, które je serwują zaczynają powstawać w bardzo wielu miejscowościach. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co spożywamy , a także w jakich lokalach się stołujemy, dlatego coraz częściej staramy się chodzić do takich restauracji. Dzisiaj już coraz częściej smaki i zapachy różnych narodów są dostępne dla wszystkich. W takiej restauracji mamy możliwość spróbować wspaniałych dań, które są wspaniale podane i doskonale smakują.TAO BY ZEN JEDYNE TEPPANYAKI W KRAKOWIE Niektóre osoby zaczynają delektować się posiłkami , a także robią wszystko, aby często kosztować smaków świata. Spożywanie posiłków nie jest dziś koniecznością, ale musi sprawiać przyjemność , dlatego też powinniśmy znaleźć taki smak, który będzie nam najbardziej odpowiadał. Sushi to dziś najczęściej wybierane danie, które znajdzie zainteresowane osoby w bardzo wielu zakątkach świata. Sushi niewłaściwie definiowane jako potrawa z surowej ryby [pochodzi z okręgu Azji południowo – wschodniej. Pierwotnie sushi oznaczało metodę poddawania konserwacji ryb. Współcześnie sushi można zdefiniować dwojako – potrawy dostosowanego do gustów europejskich, oraz opcji bardziej egzotycznej. Co jest czynnikiem różnicującym? Szczególnie dobór składników dania. Sushi przygotowywane jest z ryżu, odmiennych owoców morza, jarzyn, grzybów, jajek oraz oczywiście ryb. W zależności od upodobań konsumentów, ryba może być ugotowana lub surowa. Ryż zawsze jest jednak ugotowany, a uprzednio zakwaszony przy pomocy octu ryżowego. Możemy wymienić kilka rodzajów sushi, ze względu na metodę przyrządzenia oraz użyte składniki spożywcze. Do najpopularniejszych typów potrawy zaliczają się : nigiri oraz maki. Nigiri to kompozycja ryżu, z którego formuje się walcowate pałeczki oraz kawałka ryby. Proces tworzenia maki polega na ułożeniu ryby oraz ryżu na płacie algi oraz zwinięcie całej kompozycji. Potrzebne jest przy tym użycie przystosowanej do tego maty z bambusa. Jeżeli jesteśmy przy temacie konsumpcji sushi – istotne jest tylko, by wkładać do ust kawałki całe. Stąd też należy uważać, by potrawę serwować pokrojoną na małe porcje.