Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę smacznie zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie daje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to różnorodność smaków, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Typowe włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Popularne potrawy włoskie
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. bianca Owoce morza, dodatki mięsne oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że pasty nie mogą się przejeść.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza to cienkie ciasto i niezbyt duża ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to uciecha dla podniebienia, ale również ogromna ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż jedynie pizza i makaron. To również lasagne, focaccia, piada i liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film